Entrevista a Joan Sala, President de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana

Entrevista-Joan-Sala

Joan Sala, President de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana

Fa un any vas deixar la Presidència de La Setmana després de 4 edicions. Ara, i des de l’1 de gener, agafes la presidència d’EDITORS.CAT en substitució de Montse Ayats…Què et motiva a acceptar la presidència de l’Associació?

L’actual junta directiva d’EDITORS.CAT ens vàrem presentar amb un programa que hem anat acomplint al llarg d’aquests anys amb la Montse Ayats al capdavant. Queden poques coses per  realitzar de les que vàrem dir que faríem. Una de molt important és la definició de La Setmana del Llibre en Català del futur i la convocatòria del concurs per a la seva organització. Per altra banda, la greu situació generada per la Covid-19 complicaria molt l’entrada d’un equip nou al front de l’Associació. La suma d’ambdues coses m’ha mogut a acceptar la presidència fins a final de mandat, el desembre de 2021.

A final d’any hi ha eleccions a la junta directiva… preveus la teva com una presidència de transició?

No. Més aviat diria que és una presidència de continuïtat i de tancament de la feina feta els darrers anys amb l’actual junta directiva.

A les eleccions de final d’any, et planteges encapçalar una candidatura?

No. Ja he dit de manera formal que no continuaré a la junta directiva d’EDITORS.CAT, ni com a president ni com a vocal; crec que hem fet molt bona feina i serà el moment de deixar pas a nova gent amb noves idees per tal de mantenir, si no millorar, la força i la utilitat de l’Associació.

Quins són els teus objectius principals per aquest 2021?

Els objectius principals són tres:

  1. Treballar els temes vinculats a la situació Covid; això ho farem com a part de la Cambra del Llibre que som, lluitarem per en primer lloc, assegurar que les llibreries puguin romandre obertes com a bé essencial que són; que els ajuts rebuts amb motiu de la pandèmia l’any 2020 pel sector es mantinguin el 2021; que puguem tenir un Sant Jordi el millor possible, que es realitzi una Nit de les Llibreries amb força el mes de juliol i que puguem tenir una Setmana del Llibre en Català en les millors condicions.
  2. Crear una comissió per definir com ha de ser La Setmana del futur; aquesta ja s’ha constituït el passat mes de febrer i treballarà fins a l’abril per a establir el model; a continuació es convocarà el concurs per a la seva organització a partir de 2022.
  3. Facilitar que hi hagi una bona junta directiva d’EDITORS.CAT a inicis de 2022 que pugui seguir fent créixer l’Associació.

Quina diagnosi fas de l’estat actual del llibre en català?

Per respondre aquesta pregunta he de fer un parèntesi. Cal emmarcar el moment actual en la situació de pandèmia, i no és el mateix parlar d’aquest moment concret que parlar de la situació fora de l’excepcionalitat. Ara mateix, estem patint, l’any 2020 les vendes de llibres en català van caure aproximadament un 10-12%. Tot i que el segon semestre va ser molt bo, la pèrdua d’un Sant Jordi és difícil de superar, i el 2021 l’hem començat amb el tancament de llibreries que per sort ja s’ha arreglat. Ara, si faig una diagnosi sense tenir en compte el parèntesi, la cosa és molt diferent: mai havíem tingut la producció i sobretot la diversitat que tenim de llibres en català, els darrers anys hem anat tenint un creixement sostingut i sincerament crec que anem bé.

Mai havíem tingut la producció i sobretot la diversitat que tenim de llibres en català, els darrers anys hem anat tenint un creixement sostingut i sincerament crec que anem bé.

Com valores el suport de les administracions al món del llibre en general i al llibre en català en particular en l’any 2020?

Com tots sabem, en aquest país els ajuts per part de les administracions al sector cultural són clarament insuficients; i això també és així pel sector del llibre. El sobreesforç que fem els editors, i especialment els que editem en català respecte dels nostres col·legues europeus, és enorme. Treballem per a una comunitat lingüística relativament petita, les nostres tirades sempre són molt petites en relació a altres llengües, i convivim -i competim- amb un mercat enorme com és el castellà, que ho té tot a favor per menjar-li terreny al català. Cal que el Govern entengui això i ens doni molt més suport. L’any 2020 hem tingut els ajuts de sempre més els especials Covid, bàsicament una línia a fons perdut i una línia de préstec de l’ICF; han anat bé, però cal que el 2021 preveiem també ajuts extraordinaris, perquè l’any comença molt pitjor que el darrer amb llibreries tancades.

Quins són els tres reptes estratègics més importants de la indústria editorial al nostre país?

El primer i més important és replantejar l’actual sistema de distribució. No es fàcil però cal fer-ho; de fet, o ho fem organitzadament o el mateix mercat ens hi portarà. Aquí incloc el tema de les vendes de llibres físics per web; la pandèmia ens va fer adonar que estàvem molt mal preparats.

El segon és el múscul. La majoria som petits, i això ens dona una versatilitat, diversitat i frescor d’idees extraordinària. Però seria bo poder mantenir aquesta avantatge i alhora enfortir les empreses, anar creixent per guanyar solidesa a tots nivells: editorials, distribuïdores, llibreries.

El tercer és que la gent que treballa al sector, i aquí no cal dir que hi incloc els autors en una posició especial, puguin viure de la seva feina en el món del llibre, cosa que no passa ara mateix. Per això cal millorar en els dos aspectes anteriors i que els ajuts de les administracions augmentin substancialment.

Quines són les principals amenaces per al llibre en català?

D’un costat hi han les amenaces al llibre en general, sigui quin sigui l’idioma en què està fet. Em refereixo a la competència pel temps amb les sèries, els ginys electrònics, etc.

De l’altre, l’amenaça per al llibre en català, concretament, sempre és el llibre en castellà, no ens enganyem. Qui pot llegir un llibre en català sempre pot llegir-lo també en castellà per la nostra condició de bilingües, i per tant, en la mesura que siguem capaços d’oferir millors llibres, millors traduccions, millors dissenys, és a dir en la mesura en que siguem capaços de fer-ho millor, i cobrant el mateix que el que cobren pel llibre en castellà anirem endavant; si no, tenim la partida perduda.

Està preparat el sector del llibre en català per a la digitalització del sector en general, amb la compra-venda online, els eBooks, els audiollibres…?

Com deia abans, la pandèmia ens ha fet adonar que no estem prou preparats. Els primers moments de confinament, les vendes de llibres varen quedar en mans d’Amazon i quatre més, això no pot ser, cal que tots en la mesura del possible millorem molt en l’aspecte de vendes en línia, també cal millorar amb el tema eBooks. Una cosa que veig complicada és que els audiollibres en català tinguin un gran recorregut; són cars de fer i tenim poc públic, això dificulta moltíssim la cosa.

Una cosa que veig complicada és que els audiollibres en català tinguin un gran recorregut; són cars de fer i tenim poc públic, això dificulta moltíssim la cosa.

Què es pot fer per millorar la situació del llibre en català al País Valencià, les Illes o la Catalunya Nord?

D’entrada el mateix que aquí: augmentar l’índex de lectors en català, i l’oferta i presència del llibre en català. A tots tres territoris s’estan fent coses perquè sigui així: la Plaça del Llibre a València, o la Setmana del Llibre en Català a Palma van en aquest sentit. Cal que des d’EDITORS.CAT donem suport a aquestes iniciatives.

Joan-Sala-El-PaísCreus que enguany podrem celebrar la Diada de Sant Jordi el 23 d’abril, amb venda de llibres i roses?

Segur que sí, de forma restringida però molt millor que l’any passat. L’experiència que vàrem adquirir amb l’organització de La Setmana al setembre ens ha de servir per defensar que fem bé les coses i ens ha de permetre fer un Sant Jordi al Passeig de Gràcia i altres espais i a les llibreries molt correcte.

L’esdeveniment més important que organitza EDITORS.CAT és La Setmana del Llibre en Català, esdeveniment que coneixes bé ja que el vas presidir en 4 edicions, del 2016 al 2019. Després d’anys de gran creixement, a l’edició del 2020 la pandèmia va obligar a establir mesures com el canvi d’ubicació al Moll de la Fusta, reduir els dies d’exposició… De cara al 2021 es mantindrà aquestes mesures?

Aquest any La Setmana tornarà al Moll de la Fusta, l’Ajuntament de Barcelona ens permetia fer-la a l’Avinguda de la Catedral, però reduint el nombre d’expositors a la meitat i això no era assumible, per tant anirem al Moll de la Fusta, 10 dies, concretament del 10 al 19 de setembre i ha de tornar a ser un èxit, millor que l’any passat que ja va anar bé.

Mirant més enllà del 2021, quin creus que ha de ser el futur de La Setmana?

El futur de La Setmana serà el que la comissió que treballa el tema decideixi; personalment tinc les meves idees, però les proposaré al si de la comissió i serà aquesta qui decideixi; en tot cas el camí que vàrem adoptar fa 6 anys ha demostrat ser bo i crec que, per tant, hem d’anar millorant sense canvis radicals.

El futur de La Setmana serà el que la comissió que treballa el tema decideixi.

Quin paper ha de tenir EDITORS.CAT respecte altres entitats del món del llibre com el Gremi d’Editors de Catalunya, la Cambra del Llibre i altres gremis com el de Llibreters o Distribuïdors?

La recuperació efectiva de la Cambra del Llibre els darrers anys ens ha permès abordar temes molt importants de manera conjunta i coordinada; això és fonamental i s’ha de mantenir, ens dona força. En el moment actual les relacions d’EDITORS.CAT amb el Gremi d’Editors són immillorables i això és bo, cada entitat té les seves funcions i la complementarietat és perfecte, hem de treballar perquè segueixi essent així.

Com a fundador i editor de Comanegra estàs vivint una situació insòlita en democràcia: estar sent jutjat per la publicació d’un llibre, “On és l’Estel·la?”. Què es jutja en aquest judici? Què està en joc?

En aquest judici com en d’altres de les mateixes característiques, el que es busca és l’autocensura per part dels creadors, en realitat el perill està en què la gent, per evitar-se problemes, s’acomodi al que des del poder volen sentir, veure o llegir i això és el que no hem de fer mai: el dret a la llibertat d’expressió, i en el nostre cas a la llibertat de publicació, són irrenunciables, i hem de lluitar amb ungles i dents per tal de defensar-los.

Per acabar… quin missatge voldries enviar als associats d’EDITORS.CAT?

En primer lloc agrair-los que siguin membres de l’Associació; crec fermament en el gremialisme i de ben segur que sense la força que ens dona l’anar plegats, tots aniríem pitjor. Els demanaria que siguin actius en les assemblees i ens facin propostes de millora, i, sobretot, que tot i les dificultats del moment, no defalleixin; passarà l’epidèmia com han passat totes les de la història i nosaltres hem de continuar perquè som, tots plegats, una part molt important de la preservació de la cultura del nostre país.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè tinguis la millor experiència com a usuari. Si continues navegant donaràs el teu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies